Naar een natuurrijke tuin

Red de insecten: stop met maaien

Op een bloedhete zondagmiddag (10 september) hadden een twintigtal mensen de moeite genomen om naar de lezing te komen van Peter Bulsing in het clubhuis van Nut en Genoegen. We werden beloond met anderhalf uur aan waardevolle informatie, prachtige foto’s en een boeiend verhaal over insecten.

Peter Bulsing bracht zijn verhaal met een activistisch enthousiasme, waarin hij niet alleen een beroep deed op ons verantwoordelijkheidsgevoel, maar ook concrete oplossingen voorstelde. Een van de belangrijkste boodschappen van zijn lezing was een krachtige oproep aan de gemeenten: “Het is de hoogste tijd om de grasmaaiers aan de kant te schuiven, vooral als het gaat om ons openbaar groen.” De noodzaak voor deze drastische verandering ligt in het redden van insecten, die een cruciale rol spelen in onze ecosystemen. Onze leefomgeving. Peter’s advies is om het maaien gefaseerd aan te pakken, om het jaar maaien, zodat de soortenrijkdom, de biodiversiteit een kans krijgen om te herstellen.

Het was niet alleen mooi, maar ook aangrijpend wat we zagen, de soortenrijkdom gaat zo hard achteruit. De consquenties voor onze gezonde leefomgeving zijn groot. Een ander aspect van Peter’s lezing was zijn analyse van het doorgeslagen verdienmodel van de honingbij. Hij noemde hoe de aanwezigheid van maar liefst 30 miljoen bijen in Amsterdam ten koste gaat van de biodiversiteit, o.a. voor de wilde bij is dit schadelijk.

De lezing van Peter was niet alleen een eyeopener, maar ook een motivatie om actief betrokken te zijn bij het behoud van onze natuurlijke omgeving. Dus niet alleen door minder tegels in je tuin maar ook door de stap te maken naar een natuurrijke tuin. Met ruimte voor hoog gras, dode boomstammen. Iedere tuinder zal op een warme zomerdag meteen de aangename koelte ervaren wanneer hij zijn betegelde tuin door een groene oase heeft vervangen. Laten we de oproep om de grasmaaiers aan de kant te schuiven, ook zelf ter harte nemen om de biodiversiteit te herstellen, onze insectenvrienden te redden.

Dit najaar komt zijn boek uit – via de uitgever kan je dit nu al bestellen: https://knnvuitgeverij.nl/artikel/naar-een-natuurrijke-tuin.html

Dank voor clubhuis van Nut en Genoegen, dat deze waardevolle lezing mogelijk was.