FAQ

De tuinen van westerpark

FAQ: Veelgestelde Vragen en Antwoorden

Wat zijn De Tuinen van Westerpark?

De Tuinen van Westerpark is een samenwerking van de volkstuinparken Sloterdijkermeer en Nut en Genoegen. De Tuinen van Westerpark organiseert activiteiten voor tuinders, buurtbewoners en andere belangstellenden. De tuinparken grenzen aan elkaar en liggen in het Westerpark.

Beide tuinparken zijn van maart tot november open van zonsopgang tot zonsondergang en voor iedereen toegankelijk. Het doel is om mensen te laten genieten van de parken en de natuur en deze unieke plek te behouden voor alle Amsterdammers.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te worden gehouden en kijk op onze Activiteiten Agenda.


Welke activiteiten organiseren jullie?

  • We organiseren het hele jaar door allerlei activiteiten van lezingen tot wandelingen, maaltijden en workshops.
  • Het nieuwe jaar trappen we af met de traditionele nationale vogeltelling tijdens het laatste weekend van januari. Bij het openen van de waterleiding op de tuinen, in maart organiseren we een zadenruilmarkt.
  • Een paar keer per jaar gaan we vuil ‘prikken’ op en rondom onze mooie parken.

Bezoekers en vrijwilligers zijn welkom

Ben ik als bezoeker welkom?

Bezoekers zijn van harte welkom, niet alleen om te komen wandelen, maar ook om mee te doen met natuurwerkdagen, workshops over tuin-, terras- en balkontuinieren, natuureducatie en allerlei andere activiteiten die we organiseren. Centraal staan de natuur, tuinieren, rust en samenhang met de buurt. Er wordt hard gewerkt aan een groter wordende afwisseling aan algemene voorzieningen, zoals buurtcomposteren, pluk-, soep- en gedeelde (moes)tuinen.

Op deze manier bieden we Amsterdammers de mogelijkheid te genieten van de parken en om actief te werken met de natuur. Onze tuinparken worden een duurzame spil in het netwerk van stadstuinders en natuurliefhebbers in de buurt, wijk en stad Amsterdam. Op eigentijdse wijze geven we vorm aan het fenomeen volkstuinpark zoals dat in 1927 werd bedacht.

Hoe lang bestaan jullie al?

Tuinpark Nut & Genoegen, is in 1920 is opgericht en 375 telt tuinen. Sloterdijkermeer is opgericht in 1936 en telt 274 tuinen. Beide complexen maken deel uit van de zogenoemde groene long van Amsterdam, een gebied dat zich uitstrekt van het Westerpark tot voorbij Tuinpark De Bretten. 

Zie ook ons plan tot versterking van de volkstuinparken in Groot Westerpark: De Tuinen van Westerpark. 

Meedoen

Kan ik meedoen met de activiteiten?

Iedereen is welkom om deel te nemen. De ene keer kun je gewoon langskomen, bijvoorbeeld bij de stekjesruil, de andere keer vragen we je om je aan te melden vooraf, bijvoorbeeld bij een lezing voor een beperkt aantal deelnemers. Meld je aan voor de nieuwsbrief zodat je op de hoogte wordt gebracht van alle activiteiten.

kost het geld om deel te nemen?

De meeste activiteiten zijn gratis, maar een vrijwillige bijdrage naar draagkracht voor de Tuinen van Westerpark wordt op prijs gesteld. Dit geld wordt gebruikt om volgende activiteiten mogelijk te maken. De organisatoren van de Tuinen van Westerpark doen al het werk op vrijwillige basis. Voor sommige (uitgebreide) cursussen kan een vergoeding voor de docent en/of cursusmateriaal aan de orde zijn.

Kan ik activiteiten bij jullie organiseren?

We vinden het leuk als je activiteiten bij ons wilt organiseren. In overleg is er veel mogelijk. Het is niet de bedoeling dat dit commerciële activiteiten zijn.

Hoe kom ik aan een tuin?

Dit kan helaas niet via de De Tuinen van Westerpark. Kijk hiervoor naar de webpagina’s van Sloterdijkermeer en Nut en Genoegen. Of neem een kijkje op Bondvanvolkstuinders.nl Dat is de overkoepelende vereniging van alle 29 volkstuinparken in Amsterdam.

Meer informatie/ volgen

Instagram-account: @detuinenvanwesterpark, hier vind je informatie, foto’s, verslag van activiteiten en leuke weetjes over onze tuinparken. Van de vlindertuin bij Nut en Genoegen tot de ransuilen die dit voorjaar ook hun intrek hebben genomen op Sloterdijkermeer, en nog veel meer. Heb je een foto of een verhaal over de tuinparken of een activiteit? Laat het ons weten en we kunnen het plaatsen op het account.

Heb je Suggesties?

Heb je suggesties of wil je meedoen met de activiteiten commissie? Mail ons! Heb je ideeën voor activiteiten het komende seizoen? Geef ze aan ons door via [email protected] en kom onze activiteitencommissie versterken!