Dood Hout Leeft: Geef het een Plek in je Tuin!

Na die wilde storm van Poly is het verleidelijk om alles snel op te ruimen. Maar wacht even voordat je al het afval weggooit of versnippert, want dood hout leeft!

Die afgewaaide takken zijn eigenlijk een goudmijn. Je kunt er een toffe takkenril van maken waar winterkoninkjes en egels dol op zijn. Het is niet zomaar een rommelige stapel, maar een georganiseerde bouwconstructie. Bekijk bijvoorbeeld dit filmpje hieronder om te zien hoe je het kunt doen.

En weet je wat nog meer? Dikke stammetjes kun je ergens neerleggen waar de zon lekker op schijnt. Dat wordt het perfecte bijenhotel. Boor gaatjes in de uiteinden of zijkanten van het hout. Precies zoals de natuur het doet, want daar kruipen kevertjes in die later door wilde bijen worden gebruikt.

Maar er zijn nog meer mogelijkheden! Je kunt die dikke stammen ook gebruiken om je bloembedden af te zetten. Stel je voor, een natuurlijk en rustiek randje dat je planten een extra dimensie geeft.

En laten we de dikke jongens niet vergeten. Die hele dikke stammen kunnen dienen als ware blikvangers in je tuin. Maak er een prachtige tafel vanwaar je met vrienden aan kunt zitten. Of creëer een zitje waar je kunt genieten van de zonnestralen. En voor de creatieve geesten onder ons: waarom geen houtsculptuur maken? Laat je fantasie de vrije loop en maak iets unieks.

Dus voordat je alles opruimt, denk aan de mogelijkheden van dood hout. Geef het een tweede leven in je tuin en help zo de natuur en onze gezonde leefomgeving. Dood hout leeft, en het kan je tuin transformeren tot een levendige en sfeervolle plek.

Zie voor meer achtergrond Dood hout Leeft! van ARK Rewilding Nederland. Dood hout speelt een sleutelrol in de natuur, met afbladderende bast, dode takken en vermolmde stammen vol zwammen, zorgt dit voor een explosie van leven en draagt bij aan een hogere soortenrijkdom.