Pesticiden Action Week

Pesticiden Action Week

Nederland is in de EU koploper in het gebruik van voor mens en milieu veelal giftige stoffen. De lente is het moment dat het spuiten van pesticiden wordt hervat. Deze actieweek laat Europa zien dat veel organisaties en burgers af willen van giftige chemicali├źn. Elk jaar organiseren honderden burgers, verenigingen, boeren en gemeentes een breed scala aan evenementen. Onze zadenruil maakt hier een onderdeel van uit.

Kijk voor het hele aanbod op de website van de Pesticide Action Week 20 – 30 maart.

Niet alleen in de landbouw, maar ook de tuin, je balkon of dakterras kan er veel impact gemaakt worden. Dit zijn allemaal kleine ecosystemen. En wanneer er balans is zijn het kleine oases waar de natuur kan floreren. Daarom willen wij in deze week extra aandacht besteden aan het verhogen van de biodiversiteit en de alternatieven van bestrijdingsmiddelen op de tuin.

Tips hoe je kan helpen:

  1. Stop met het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen op de tuin. Mocht je toch plaagdieren of onkruid willen bestrijden, gebruik dan ecologische middelen of zet natuurlijke vijanden in.
  2. Gebruik biologische gifvrij geteelde planten, zaden, aarde en compost. Planten die je koopt bij winkelcentra en tuincentra bevatten veelal schadelijke middelen, ook als er ‘Bee-friendly’ op staat. Deze zijn schadelijk voor de natuur en voor de mens. Zie ook de kas Groen Genoeg bij Nut & Genoegen, open op zaterdag van 10.00 – 12.00. Hier kweekt Marian, volgens ecologische richtlijnen, vlinder en bijenplanten. Voor informatie mail naar [email protected]
  3. Gebruik geen kunstmest, maar biologische compost. Of nog beter; maak je eigen compost.
  4. Plant inheemse nectarplanten als voer voor bijen, vlinders en hommels.
    Goede opties zijn biologische echinacea, klaproos, klimop, lavendel, look-zonder-look, paardebloem, phacelia, tijm, vlinderstruik, zonnehoed en veel meer
  5. Koester de mossen. Zorg voor een rommelhoekje in je tuin, een takkentrail, laat een stuk oud hout liggen, een plek waar insecten hun gang kunnen gaan.
  6. Post je iets op Social media? Help dan de natuur, post deze week met #PesticideActionWeek #DeTuinenvanWesterpark