NLdoet voor bikkels!

Dit jaar deden we weer mee met NLdoet! Afgelopen vrijdag is met veel enthousiasme door een flinke ploeg vrijwilligers van het zonne-energiebedrijf LENS, buurtbewoners en onmisbare hulptroepen van Nut & Genoegen en Sloterdijkermeer hard gewerkt. Zo zijn tientallen wilgen langs de Lupinelaan geknot en is de natuuroever langs de Kievitslaan aangeharkt zodat daar alle ruimte is voor de voorjaarsgroei.

Zo bar en boos hadden we het weer tijdens NLdoet! nog niet meegemaakt, maar de intense regen en sneeuw mochten de pret niet drukken: de vrijwilligers lieten zich niet van de wijs brengen! Tussentijds was er een gezellige gezamenlijke lunch en een moment om even warm te worden.

Bladkorven

Op zaterdag zijn van de verse wilgentenen, ook met NLdoethulp, nog bladkorven gevlochten bij de Waterkant en het Entreegebied. De deelnemers vonden het allemaal hartstikke leuk en ze waren onder de indruk van onze mooie tuinparken.

Meer over wilgen en knotten vind je hieronder. Wil je graag zelf ook iets wil vlechten, de komende weken ligt er nog een grote stapel bij de Vijvertuinen, ter hoogte van het bootje links van het Clubhuis. Pak gerust, maar laat de stapel wel netjes achter!

Wilgen en knotten

We knotten jaarlijks ongeveer 1 op de 3 wilgen. Op die manier zijn er aan de resterende bomen al in het vroege voorjaar genoeg wilgenkatjes met voedsel voor insecten. Bovendien hoeven de wilgen dan niet jaarlijks te herstellen van de snoeibeurt en is er geen verstoring van de talloze diersoorten die in deze wilgen huizen. Het knotten is op een gegeven wel moment nodig omdat anders hele dikke takken uit kunnen scheuren.

Wilgen zijn superwaardevolle bomen. Zo zit er salicylzuur in waar aspirine van gemaakt wordt en het groeihormoon auxine dat als een soort stekpoeder of groeiversneller werkt. Knotwilgen behoren tot de meest natuurrijke bomen, zoveel andere organismen, planten en dieren vinden er hun plek.

Het knotten van wilgen is een eeuwenoud gebruik. Het hout wordt voor van alles gebruikt, zoals manden, schuttingen, veevoer, gereedschap, brandhout, wiepen en zinkmatten voor dijkversterinkgen en nog heel veel meer.