Excursie naar tuinpark De Bongerd

Excursie naar tuinpark De Bongerd

Het is alweer de vierde excursie naar een ander tuinpark. Het geeft steeds nieuwe inzichten en ideeën en het inspireert! We zijn met wat tuinders van Nut en van Sloterdijkermeer en een buurtbewoner. We vertrekken op de fiets en bij de pontsteiger steken we het IJ over, Annemiek fiets stevig door en na 10 minuten, komen we bij tuinpark De Bongerd. Het park is al een paar maal verhuisd en ligt nu sinds 20 jaar in De Kadoelen, een prachtige wijk in Noord.

Op de Bongerd leidt Harry ons rond. Harry’s eigen tuin is samengevoegd met een tweede tuin en wordt beheerd door ouderenzorgorganisatie Amstelring. Het huisje fungeert als een soort klein buurthuis waar allerlei verschillende vrijwilligersactiviteiten plaatsvinden. Het is er een waar paradijs met allerlei inheemse planten en de tuin wordt behalve door Harry door een scala aan vrijwilligers onderhouden. Het is een heel hete dag, maar Harry serveert thee en koffie en zelfgebakken koekjes dus het is goed uit te houden.

De Bongerd heeft een deel verblijfstuinen en een deel moestuinen. Op het park tuinieren mensen van allerlei verschillende afkomst variërend van ‘oude Noorderlingen’ tot Surinamers en Turken. Harry herkent aan de soort tuin de oorspronkelijke nationaliteit van de tuinder en laat ons raden (we hadden het mis).

Sinds twee jaar wordt er natuurlijk getuinierd in het algemene groen. We wandelen langs de oevers van de sloot. Er zijn natuurlijke wandelpaden gemaakt waar wekelijks wordt gemaaid, maar daarbuiten krijgt de natuur de vrijheid om te groeien en bloeien. In twee jaar tijd is het aanzien van het park volledig veranderd. Op de website van De Bongerd vind je allerlei informatie over hoe zij dit aan het doen zijn. We nodigen Harry en andere belangstellenden van de tuinparken die we al eerder hebben bezocht uit om bij ons op Sloterdijkermeer & Nut langs te komen op 20 augustus.

Op de terugweg doen we een ommetje langs de Stoombootweg, een prachtig landelijk stukje Amsterdam. Verfrist en met nieuwe ideeën fietsen we terug naar onze eigen mooie parken.

Namens De Tuinen van Westerpark, Iris, Annemiek en Barbara